Created with StarOffice

StarOffice tips

>> hoofdindex <<StarOffice 5.1

StarOffice tips

StarOffice installeren

De StarOffice Desktop

Sneltoetsen

StarOffice temmen

Opmaakprofielen en sjablonen

StarBase

StarOffice en het internet

Web editing met StarOffice


OpenOffice.org

StarOffice en OpenOffice.org

Innoteks OpenOffice.org en OS/2

OpenOffice.org 2

De StarOffice Tips zijn als staroffice.zip te downloaden.StarOffice is het Office pakket van de Duitse firma StarDivision dat Microsoft Office kon evenaren. Maar het werkte niet alleen onder Windows platform, maar ook onder ander besturingssystemen. StarOffice kwam in 1995 in meerdere talen uit voor een veelheid van platformen: 16 en 32 bits Windows, OS/2, Linux, Unix, Solaris, PowerPC en Java.

In september 1999 kocht SUN Microsystems StarDivision op. SUN beloofde een commerciële opvolger StarOffice 6.0 en een open source versie OpenOffice. Omdat deze naam beschermd bleek te zijn, kreeg de open source versie van SUNs StarOffice de naam OpenOffice.org.

SUNs StarOffice 6 en OpenOffice.org verschilden nogal van de voorgaande versies. Waar StarDivisions StarOffice 4 en 5 niet alleen Office, maar ook netwerkapplicaties onder een StarDesktop schil beheerden, koos SUN ervoor zich vooral op het Office pakket te concentreren. Het idee om een universele desktop voor meerdere besturingssystemen te creëren werd verlaten. Maar op de nog steeds beschikbare OS/2 en Linux versies van StarOffice 5 kunt u nog steeds een lichtgewicht Desktop environment voor een verouderde Windows 7 laptop baseren. Recente versies van OS/2 en Linux zijn nog steeds veilig op het internet te gebruiken. Maar van de meest recente versies van Windows of Linux kunnen we dat niet zeggen. Omdat hackers zich op de meeste populaire besturingssystemen concentreren, maar maar zelden weet hebben van OS/2.

In mei 2002 kwam versie 1 van OpenOffice.org uit. Dit open source project (http://www.openoffice.org) was gebaseerd op de door SUN vrij gegeven StarOffice code. Er is een Nederlandse OpenOffice versie. De bestanden waren ongeveer 45 MB (Windows) en 65 MB (Linux) groot. Inmiddels is LibreOffice de meest populaire open source opvolger van OpenOffice en dus ook van Star Office.

De meeste StarOffice tips zijn ook toepasbaar op andere versies (Win32, OS/2, Linux, Solaris, Java). De binaries (m.u.v. Java) zijn weliswaar niet uitwisselbaar, maar alle door StarOffice geproduceerde data- en en een deel van de configuratiebestanden zijn dat wel.

De door StarOffice geproduceerde HTML code is nog steeds een supersnel What You See Is What You Get. En StyraOofice kan goed omgaan met grote bestanden. Daarom gebruik ik StarOffice anno 2020 nog steeds onder 32 bits OS/2 en 64 bits Windows om HTML en andere bestanden mee aan te maken. En dus niet LibreOffice, dat aanzienlijk trager is dan zijn illustere voorganger StarOffice.Deze teksten mogen niet worden gewijzigd, vermenigvuldigd of voor commerciële doeleinden worden gebruikt zonder toestemming van de auteur. © Sjoerd Visser (2000).