Meerdere besturingssystemen op de PC


Navigatieframe

Index zonder frames


Algemeen

Over partities en partitioneren

Bestandssystemen

Internet

Het thuisnetwerk en het internet

Windows XP voor bezorgde ouders

StarOffice en OpenOffice.org

StarOffice tips

Linux

Linux: een multi-user systeem

Een TCP/IP netwerk aan huis

Compuserve en Linux

Windows 10/11

Windows 11 sneller maken?

Winaero Tweaker

OS/2 informatie

OS/2 als alternatief!

OS/2 Warp 4 in het thuisnetwerk

Dial Other Internet Providers

XFree86/OS2

eComStation

Een firewall voor OS/2

Streaming media onder OS/2

OS/2 software (Internet Archive)

Warpstock presentations

Mplayer and Samba Warpstock Europe 2007 presentations.

Video encoding and Virtual memory problems Warpstock Europe 2008 presentations.

Dynamically tuning the jfs cache for your job Warpstock Europe 2009

Virtualisatie

VirtualPC voor OS/2

Virtual Box onder Windows

Hyper-V onder Windows

Offline bekijken: Downloadbare secties

De actuele URL van deze site is: http://www.xs4all.nl/~vissesh/multiboot/

(vervangt: http://www.sjoerd-visser.demon.nl )


site search by freefind

advancedDeze pagina's geven informatie over het gebruik van meerdere besturingssystemen op de PC.

Veel personal computer (PC) gebruikers weten niet beter dan dat hun computer alleen Windows draait. Voor hen is hun Windows computer de computer. Maar die waren doorgaans met een goedkope OEM licentie aan het verkocht:

Software is soms ook als OEM-versie te koop. Voorbeelden zijn Microsoft Windows en Microsoft Office. Deze worden over het algemeen alleen verkocht bij een nieuwe computer of als los product. Het prijsverschil kan aanzienlijk zijn, maar de bijgeleverde documentatie is over het algemeen zeer beknopt. Ook komt het voor dat OEM-versies van software onder een restrictievere licentie worden verstrekt dan retail-versies. De klant moet dan voor zijn ondersteuning aankloppen bij de merkleverancier en niet bij de eigenlijke fabrikant. De software kan door de OEM enigszins zijn aangepast, zodat bijvoorbeeld het logo van de merkleverancier op het scherm verschijnt.

Weer andere digitale analfabeten veronderstellen dat Linux, QNX of BEOS Windows programma's zijn. Anderen vrezen dat ze met Linux, BEOS of OS/2, het vertrouwde Windows platform moeten verlaten.

Maar niets is minder waar. U kunt meerdere besturingssystemen naast elkaar gebruiken (booten). Deze besturingssystemen kunnen elkaars data delen. Migreren hoeft niet.

U kunt Windows naast Linux, OS/2, BEOS en DOS installeren. U maakt dan uw eigen keus welk besturingssysteem u vandaag wenst te gebruiken. En u kunt tegenwoordig zelfs meerdere besturingssystemen in combinatie met elkaar opstarten. En ook dat is geen nieuwe techniek. Mijn eerste PC besturingssysteem OS/2 kon MS DOS, 16 bits Windows en 16 en 32 bits versies van OS/2 op een 32 bits OS/2 desktop al perfect integreren. Dat gold toen ook Microsofts New Technology, dat grotendeels gebaseerd was op IBM's OS/2 techniek.

Maar de gehaaide marketeers onderaannemer van de grootheid IBM, Microsoft, wilde onder haar eigen naam ook mt Warp Speed 32 bits gaan. Maar helaas wel ten koste van uw internet veiligheid en andere persoonlijke belangen. Want iedere Original equipment manufacturer mocht meedoen. Het ging er slechts om dat het systeem tijdelijk werkte. En dat werdhet grote succes van de goed verkochte OEM versies van Windows 95:

Ook kan er een verschil zijn in garantie. Als een product met bijvoorbeeld drie jaar garantie wordt verkocht, kan de garantietermijn bij een OEM-versie verkort zijn tot één jaar. Een goedkope koop kan hierdoor alsnog duur uitvallen.

Kortom, Microsoft verkocht aan haar OEM fabrikanten de voorlopig werkende Windows software, maar niet mgeen enkele garantie voor de toekomst. Want de OEM leveranciers werden verantwoordelijk gesteld voor de resultaten van Windows in dat aan hen opgedwongen machtsspel. Maar die belofte drukte wel de prijs. Ondertussen was IBM gedwongen om de door de actuele hardware benodigde OS/2 stuurbestanden zelf maar te ontwikkelen. Want als OEM leveranciers iets werkend konden draaien onder de OEM monopolist Windows, dan had een investering in een ander besturingssysteem, maar weinig zin. Het zou zoiets absurds zijn als vragen om vrijheid van meningsuiting onder Putins schrikbewind. Maar bestaan er nog alternatieve besturingssystemen, zoals het hanteren van een VPN om de gebruikelijke censuur te ontlopen? Die gewoonte wordt door Putins staat niet aanbevolen, maar een derde van de Russische Internet gebruikers waardeerde die aan hen aangeboden extra kennis wel. Maar de nog onnozele grote meerderheid van Putim getrouwen waardeerden Putins versie van de wereld. Rara, hoe kan dit?

Met Putins onophoudelijke staatspropaganda, via door hem goed betaalde internet trollen en hem bekende figuren (celebrities), gaat Putins wereld wel door. Het is nu eenaal zoals het is. En de vele grot(stek)e werelddleiders weten dat u nu eenmaal beter dan u en ik.

Met een bootmanager bepaalt u zelf wanneer u welk besturingssysteem opstart. U moet natuurlijk wel iets weten over partities en partitioneren en bestandssystemen. Net zo goed als wereldreiziger weet moet hebben van meer landen dan de landskennis waarmee een patriot werd opgevoed. Maar hoe kunt u voor al die andere visies openstaan, zonder uzelf te verliezen? Zonder voor een wereldvreemde gek te worden uitgemaakt? Is dat verruimde blikveld wel de moeite waard? Want u moet die besturingssystemen wel zelf installeren, zonder wat voor u loopt en u bevalt kapot te maken. Waarom zou u die moeite nemen? Omdat anders de monopolisten op de markt het voor u doen. En dat is zoiets als opgroeien in Windows land of in de schijnwereld van een internet gigant als Facebook. U denkt de slimste jongen van de klas te zijn, maar u hebt nog niets van de wereld gezien. Zonder hulp van een VPN kunt u in veel landen al vrijwel niets van de wereld zien.

Tegenwoordig bestaan er meerdere PC emulatoren (VMware, Virtual PC, VmWare, Bochs), waarmee u vanaf een virtuele harde schijf een ander besturingssysteem kunt laten opstarten. Emuleren werkt minder snel dan het rechtstreeks booten van een besturingssysteem onder de fysieke hardware, maar het is wel zo veilig omdat het nieuwe besturingssysteem net als een programma in een afsluitbaar venster verschijnt. U zit dan niet aan een voor u onbekend bessturingsysteem vast. U kunt ermee experimenteren, maar het ook weer verwijderen als u dat schikt.

Op moderne Intel en AMD processors met meerdere kernen, zult u maar weinig merken van het snelheidsverlies door de virtualisatie. Als u oorspronkelijke 8 of 16 bits software gebruikt op een modern 64 bits systeem, dan zult u versteld zijn van hun snelheid. Mathematische berekeningen die twintig jaar terug uren of dagen duurden worden met de juiste virtualisatie in tien minuten afgewerkt. De reden is dat moderne programma's veel meer bronnen gebruiken om hetzelfde te doen.

Aanvankelijk is deze Nederlandstalige webstek opgezet ter ondersteuning van OS/2 (thuis)gebruikers. OS/2 wordt standaard geleverd met een boot manager. De meeste OS/2 thuisgebruikers draaien afwisselend OS/2 en Windows op hun PC. Maar in de huidige opzet kan iedere multibooter er zijn voordeel mee doen. Dit geldt met name voor de hoofdstukken over het partitioneren van de vaste schijf en het benaderen van "vreemde" bestandssystemen.

In 1999 kwam Linux volop in beeld. Ik werd als "Eenoog in het land der blinden" gevraagd om het NLLinux Forum van CompuServe Benelux op te zetten. In het kader hiervan probeerde ik een soort Linux ABC op te zetten. Zoiets als: wat zou iedere Linux gebruiker minimaal moeten weten.

Het ging om de basale computerkennis die de meeste computeraars niet hebben, omdat ze teveel afgeleid worden door de schone schijn van de desktop metaforen op een sprankelende GUI. Maar met een alleen via bitmap-plaatjes en Wizards imponerend besturingssysteem kunt u nog niet autonoom werken. Vandaar dat ik veel steeds veel aandacht besteed aan de elementaire zaken onder de motorkap zoals hardware, bestanden, protocollen, gebruikersprogramma's en toegangsrechten.

Linux is een echt Netwerk Operating Systeem (NOS). Linux wordt zowel als server en als client van andere besturingssystemen in het thuisnetwerk ingezet. De server draait op een afgedankte PC en serveerde de multiboot PC onder Windows, Linux, BEOS en OS/2. Zie: Een netwerk aan huis.

Sommige secties zien er nog zeer fragmentarisch uit. Dit komt omdat het "Release Early, Release Often" concept van Open Source mij wel aanspreekt. Ik wil niet wachten met publiceren totdat u en ik alles al weten. Oftewel: Beter iets dan niets. Je moet steeds ergens beginnen...

Dat principe ziet u ook terug in andere secties van Mystiek in de getallen:

Dit is weer eens iets heel anders. Tot nu toe hield ik me vooral bezig met 2 , 8, 16, 32 en 64 bits getallen, hardware en besturingssystemen.
...
Maar toen ik de 50 gepasseerd was, ontdekte ik dat de oude 9, 10 en 12 tallige rekenstelsels computer- en internetliefhebbers veel meer te bieden hebben. De komende tijd zal ik u er voorbeelden van geven.
Ik heb deze site aangemeld bij enige commerciële zoekmachines en startpagina´s, omdat het mij nuttig leek dat u van mijn bevindingen zou horen.
Opdat het u zo goed gaat als mij!

De OS/2 sectie (OS/2 als alternatief) werd tot 2010 bijgewerkt. Recent met bijdragen over XFree86/OS2, eComStation, Firewalls en nog steeds veel aandacht voor OS/2 op het netwerk. Geen ander OS kan de flexibiliteit van een object georiënteerde (netwerk)omgeving bieden. BEOS schiet op het netwerk tekort. De op NT gebaseerde Windows 2000 en XP werken teveel op de Microsoft manier. Vandaar mijn voorkeur voor OS/2 en Linux.

Maar onder 64 bits Virtual Box kreeg ik der tijd om Windows 2000 meer te waarderen, omdat het de enige stabiele 32 bits Windows versie is die ook draait zonder activatie vanuit het internet. Een ooit door mij aangeschaft en nog steeds uniek 16 bits Windows programma als Lotus Improv (1993) kan ik nog steeds onder OS/2 of Windows 2000 gebruiken, zonder al de door mij ingevoerde data en formules te hoeven converteren. Die besturingssystemen lopen nog steeds onder de PC emulator Virtual Box. En die in andere tijden geprogrammeerde rogramma's werken supersnel.

Behoefte om typische Microsoft gebruikers van HOWTO's te voorzien heb ik nog niet. Dat laat ik liever over aan Microsoft en haar adepten. Wel zal ik in de OS/2 en Linux secties aandacht blijven besteden aan de samenwerking van OS/2 en Linux met de Windows cliënts die ik bezit. Dit omdat Microsoft de opties om Windows met niet-Microsoft systemen te verbinden het liefst voor u verborgen houdt.

In 2007 schreef ik Windows XP voor bezorgde ouders. Over Windows XP schrijven is niet zo uitdagend. Omdat iedereen dat al doet. Alles lijkt al te zijn gezegd. Maar dat bleek toch niet het geval te zijn. Want doorgaans schrijven alleen exclusieve Windows gebruikers handleidingen over Windows. En vanuit dat benepen perspectief vallen veel voor een OS/2 of Linux gebruiker vanzelfsprekende zaken, de doorsnee Windows gebruiker helemaal niet op. Bijvoorbeeld dat u met het opstarten van uw internet bladerprogramma meteen al een ongevraagde deal aangaat met Microsofts commerciële belangen.

Een Windows gebruiker weet precies hoe het Windows evangelie in elkaar steekt: Als u daarop klikt, gebeurt dit of dat. En als dat niet gebeurt bent u toe aan een schone Windows installatie, zeg maar een strenge zuivering, waarna alles weer naar behoren werkt. Of anders gebruikt u een cookie blocker. Dergelijke wereldse feiten zijn voor een Windows gebruiker vanzelfsprekend. Ze zijn in dat gratis cookie land en die cultuur grootgebracht. En welk blij en gelukkig levend wezen beklaagt zich over zijn moederland?Omdat steeds meer bedrijven en particulieren het voordeel van StarOffice en OpenOffice.org ontdekken, zal ik de komende tijd de StarOffice tips sectie nog wat uitbreiden. Het accent zal echter liggen op eCS/OS2 aangezien het installeren van OpenOffice onder Windows en Linux een makkie is.

De Linux KDE en Gnome secties vereisen meer aandacht. De KDE desktop is inmiddels (2010) in versie 4. Ik moet nog nagaan of mijn voor KDE 1 geschreven handleidingen nog zin hebben. Hetzelfde geldt voor Gnome desktop. Het heeft echter niet mijn prioriteit aangezien de Linux distributies het tegenwoordig heel goed doen.


Downloadbare secties zijn: staroffice.zip (0,7 Mb), multiboot.zip (0,3 Mb), linnet.zip (1,4 Mb), linuxos.zip (0,8 MB), ciskde.zip (0,2 Mb), os2erop.zip (1,9 MB), net-os2.zip (1,9 Mb), ecs-os2.zip (0,6 MB), vpc.zip (0,4 MB), firewall.zip (0,4 MB), xfree86os2.xip (0,5 Mb) xphome.zip (3,5 MB) en doip-os2.zip (0,3 Mb). Ze lopen soms iets achter op de on-line versies. Naast elkaar uitgepakt, vormen ze een geheel.


Komt u hier niets van uw gading tegen, zoek dan verder. De Google Web Directory - Computers > Software > Operating Systems geeft een goed overzicht van beschikbare besturingssystemen.

Antwoorden op veel gestelde dummy vragen zult u hier wellicht vinden. Plaats anders deze verwijzing naar de enige echte Gurus of Unix Meeting of Minds (GUMM) in uw kalender.

Sjoerd Visser
Deze teksten mogen niet worden gewijzigd, vermenigvuldigd of voor commerciële doeleinden worden gebruikt zonder toestemming van de auteur.


> Top <


© Sjoerd Visser (2000).